UMMI

 
    

KARANGKRAF, HUD HUD MEDIA JALIN KERJASAMA

 
Oleh: NURULFATIHA MUAH
 

SHAH ALAM - Kumpulan Media Karangkraf menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Hud Hud Media Sdn Bhd (Hud Hud Media) bagi merancakkan industri animasi, selaras dengan misi kedua-dua syarikat untuk menakluki nusantara. Kerjasama itu menyaksikan Hud Hud Media secara rasminya menjadi anak syarikat Karangkraf, dengan kepentingan 70 peratus dimiliki Karangkraf. MoU ditandatangani Pengarah Urusan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub dan Pengarah Hud Hud Media, Wan Norrafiza Ariffin di sini, sebentar tadi.

- SINAR HARIAN

HOORAY RINGAN BEBAN

 
Oleh: ASMAH RUSMAN
 

Petaling Jaya: Bagi mengurangkan beban ibu bapa dan keluarga kurang berkemampuan, Yayasan Kemajuan Masyarakat Malaysia (YKMM) melancarkan Karnival Hooray Kembali ke Sekolah bermula November ini.

MORE

UMMI TALENT SEARCH - PENCARIAN BAKAT CILIK

 

KIDS PRIMA, HUD HUD MEDIA KOLABORASI HASIL KOMIK UMMI

 
Oleh: NURUL KHALEEDA RASHIKIN

SHAH ALAM - Kids Prima yang merupakan 'imprint' kepada Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd buat julung kalinya berkolaborasi bersama Hud Hud Media dalam gabungan buku untuk menghasilkan buku komik bersiri Ummi.

MORE

‘UMMI... CERITALAH PADA KAMI’ @ BERITA HARIAN

 

‘UMMI... CERITALAH PADA KAMI’ KINI DALAM BENTUK KOMIK

 
Oleh: WAWANN MOHD

SELEPAS meraih kejayaan cemerlang menerusi siri animasi di kaca TV, Ummi… Ceritalah Pada Kami (UMMI) kini boleh didapati dalam bentuk komik bersiri pula.

Hud Hud Media Sdn Bhd selaku penerbit siri animasi 3D muzikal kanak-kanak berkonsepkan Islamik ini menjalinkan kerjasama dengan Prima Kids, Grup Buku Karangkraf bagi memastikan penghasilan komik bersiri ini menepati prinsip yang telah sedia dalam jenama ini.

MORE

SIAPA KATA RANCANGAN TV BUATAN MALAYSIA TIDAK BERKUALITI DAN HANYA LAYAK DITONTON OLEH PENONTON TEMPATAN?

 

Memang banyak perubahan yang telah di lihat dari segi penerimaan industri TV antarabangsa terhadap produk animasi dari Malaysia, jelas Johan Nawawi , CEO Hud Hud Media Sdn Bhd. “Dulu kalau kita nak compare dengan brand dari Korea atau Jepun, kita agak terkebelakang. Tapi sekarang they give some respect to us.”

MORE

HUD HUD MEDIA SIGNS AGREEMENT WITH 2 KOREAN COMPANIES TO FURTHER EXPAND ITS IP

 
Oleh: AMZAR ANIZAM

Malaysia’s animation studio, Hud Hud Media Sdn Bhd recently signed an agreement with two Korean companies, Intersave Co., Ltd. and RXO Group Co., Ltd. at Asia Content and Entertainment (ACE) Fair in Gwangju, South Korea to further expand their IP in the region.

The agreement with Intersave Co., Ltd., one of the leading mobile game companies in South Korea includes adapting the ‘Ummi’ IP from the award winning 3D animation series for children, Ummi ...Ceritalah Pada Kami into an arcade-type mobile game for children aged four and above.

MORE

PELANCARAN ALBUM VOU 2 - RASULULLAH S.A.W. 2016

 

“Alhamdulillah...Kejayaan pertama kami dalam menerbitkan sebuah album “santapan rohani” untuk kanak-kanak dan seisi keluarga berjudul Voices of UMMI (1) – Erti Al Fatihah telah mendapat sambutan memberansangkan dari seluruh peminat, ibu bapa dan para pendidik. Oleh itu, kami tidak mahu legasi ini terhenti setakat itu. Kami ingin terus berdakwah menerusi muzik berunsurkan hibur didik yang mana kami rasa adalah cara paling efektif, berkesan dan sentiasa segar walaupun di dengar berulangkali.” kata Nora Dato’ Hj Ariffin, Pengarah Kreatif Johan Nawawi Sdn. Bhd. yang juga penerbit album VOICES OF UMMI (2) atau lebih mudah dikenali dengan VOU.

MORE

UMMI APPS LAUNCH 2016

 

KUALA LUMPUR, 26 July 2016 - Hud Hud Media Sdn Bhd (HHMSB), founded and owned by Malaysia’s own power couple, Johan Nawawi and Nora Dato’ Haji Ariffin launched their newest application, the “UMMI APPS” 2016, today. The event held at the Pitching Centre Auditorium, Platinum Sentral, Kuala Lumpur saw Y.B Dato’ Jailani Johari, Deputy Minister of Multimedia and Communication, launching the new mobile application for public download.

MORE

"UMMI" MARA SETAPAK LAGI

 

HUD HUD MEDIA Sdn Bhd (HHMSB) yang popular dengan siri animasi kanak-kanak “Ummi Ceritalah Pada Kami” (UCPK) telah melantik Inteam Records sebagai Pengedar Ekslusif yang akan dipasarkan di Semenanjung Malaysia, termasuk Brunei dan Singapura.
HHMSB telah mengorak langkah bersama Inteam Records melalui Memorandum Persefahaman (MOU) yang dipersetujui sekaligus mengistiharkan secara rasmi kerjasama yang dijalin oleh kedua-dua syarikat tersebut.
Dalam sidang media yang diadakan pada 20 Mei yang lepas di Kuala Lumpur, pihak HHMSB memberitahu akan menerbitkan tujuh volume DVD Siri Animasi UCPK-Musim Pertama yang melihatkan setiap DVD akan memuatkan dua episod serta beberapa video bonus istimewa.
Rakan Sejati, Si Tanggang Moden, Kisah Sang Perisik, Kelebihan al-Fatihah dan Pemimpin Terpuji merupakan antara tajuk episod baharu yang bakal dipasarkan kelak.
Pihak Hud Hud Media juga menjelaskan sebanyak tiga volume DVD telah diedarkan di pasaran tempatan sementara empat lagi dijangka akan diedarkan sebelum penghujung tahun ini.
Menyentuh mengenai sejarah perjalanan UCPK, siri animasi muzikal islamik yang bertujuan mendidik anak-anak dengan pendekatan hiburan ini diilhamkan oleh Pengarah Syarikatnya sendiri oleh penyanyi Nora, atau nama penuhnya Nora Dato’ Hj. Ariffin.
Mula disiarkan di stesen televisyen iaitu TV3 dan TV9 bermula 2011 dan diulang siar sehingga 2014, siri animasi kanak-kanak ini juga mendapat perhatian stesen TV luar Negara seperti Indonesia, Brunei, Turki, Itali, Kanada dan beberapa Negara di Afrika Utara dan Timur Tengah.
Siri animasi UCPK dan lagu yang dimainkan juga pernah diberi pengiktirafan dan memenangi beberapa anugerah seperti Muzik Video Terbaik, Anugerah Nasyeed. Com 2012 (Pedoman-Nora feat Voices of UMMI), Lagu Nasyid Terbaik, AIM 19 2012 (Top 5- Erti al-Fatihah), Platinum Sales, album Voices of UMMI (Erti al-Fatihah) 2015 dan banyak lagi.- NK

ANIMASI UMMI..CERITALAH PADA KAMI KINI DALAM VERSI DVD

 
Oleh: NUR AZREEN ARIFIN Juruvideo: MOHD IZWAN HASNI & MUHAMMAD AMINUDDIN (Pelatih CICT)

SIRI animasi kanak-kanak Ummi... Ceritalah Pada Kami (UCPK) yang mendapat sambutan hangat ketika ditayangkan di sebuah stesen TV swasta pada 2011, kini dipasarkan dalam bentuk cakera padat digital (DVD).
Pengeluaran DVD tersebut hasil kerjasama Hud Hud Media Sdn. Bhd. (HHMSD) selaku penerbit rancangan kanak-kanak berkenaan dengan Inteam Records sebagai pengedar eksklusifnya.
Menerusi kerjasama itu, Inteam Records akan mengedarkan UCPK bagi siri pertama animasi tersebut untuk pasaran Malaysia, Brunei dan Singapura.
Siri animasi UCPK sebelum ini telah menembusi pasaran antarabangsa apabila ia ditayangkan di 30 buah negara.
Ikuti rakaman sepanjang majlis tersebut. - UTUSAN ONLINE

NORA @ MBUZZ

 
Youtube Official TV3
 

NOW ON TUNECORE

V.O.U - Album Erti Al Fatihah at here
NORA ARIFFIN - Album HIKMAH at here
or order directly at our online shop.

NOW ON SPOTIFY

V.O.U - Album Erti Al Fatihah at here
NORA ARIFFIN - Album HIKMAH at here
or order directly at our online shop.

UMMI MASCOT SHOW

For more enquiries call:
+603-51017565 

Welcome to Our Site!

Ummi ....CeritalahPadaKami' (UCPK), a 3D animated series for children, has piqued the curiousity and interest of television stations and video syndication companies in the region, parts of MINA and Europe.
In the 26 episodes, infused with music to reinforce the importance of moral values and kindness, a charming and warm-hearted woman called Ummi tells stories taken mainly from the Sirah (The Quran) to educate her children -- Putri, Alif, Hana, Aiman & Atan.